Dat ‘wearables’, zeg maar lijfcomputers, de toekomst hebben, staat wel vast. Maar waar op ons lijf gaan wie die wearables dragen?

Aan onze pols, zoals Apple en Samsung denken? Of op ons gezicht, waar Google op gokt? Verwerkt in onze kleding? Een hele subsector aan start-ups zet zijn kaarten op een nóg meer revolutionaire toekomst, schrijft de New York Times: dat we lijfcomputers op onze huid of in ons lichaam gaan dragen.

Buigbaar en superdun

Anders dan een smartwatch of Google Glass zijn deze wearables rekbaar, buigbaar, en ongelooflijk dun. Ze lijken meer op een pleister of op een tatoeage. De voorstanders van plakcomputers zeggen dat ze goedkoper zijn om te maken, nauwkeuriger omdat sensoren dichter op het lichaam van de drager zitten, en makkelijker in het gebruik, omdat je ze niet kunt vergeten.

MC10, een Amerikaans bedrijf, test plakcomputers uit die de vorm hebben van een rechthoekige sticker en zo groot zijn als een plakje kauwgum. Met de plakcomputers van MC10 kun je allerlei biometrische gegevens over je lichaam verzamelen, vertelt directeur Scott Pomerantz. “Onze apparaten zijn onvergelijkbaar met de huidige wearables, die mensen een paar keer aanhebben en dan in een la gooien”, zegt Pomerantz. “Die van ons heb je altijd op je.”

Zweet meten

Sensoren ter grote van een pleister kunnen gegevens over je lichaamsprestaties doorsturen naar je telefoon. Of ze kunnen je zweetproductie analyseren, en je adviseren welke deodorant je moet gebruiken. Een kleine sensor op de borst van een baby kan zijn ademhaling monitoren, en alarm slaan bij problemen.

MC10 werkt samen met John Rogers, hoogleraar aan de universiteit van Illinois, voor de ontwikkeling van apparaten die kunnen worden geïmplanteerd. Rogers paste ze toe bij patiënten met de ziekte van Parkinson om hun bewegingen te monitoren. Ook werkte hij samen met dermatologen bij de behandeling van huidziekten, en het cosmeticaconcern L’Oréal voor de ontwikkeling van digitale stickers die huidhydratatie in de gaten houden.

Mogelijkheden voor mode

Ook de mode kijkt met interesse naar plakcomputers. Anke Loh van de modefaculteit van de kunstacademie in Chicago experimenteert met plakcomputers als body art. "Zelfs zonder dat je weet wat ze precies doen wil je die stickers al op je huid plakken", zegt Loh.

Onderzoekers in Tokyo werken zelfs al aan een e-skin, een elektronische huid voor op je normale huid. E-skin zou op den duur smartphones kunnen vervangen: stel je onderarm voor als een touchscreen. Maar dat kan, zoals altijd met toekomstmuziek, nog wel een tijdje duren.

Lees ook
Zijn dit de ‘wearables’ van de toekomst?

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl